reklama

Příznaky potravinových alergií u kojenců a batolat

Potravinovou alergií se rozumí nepřiměřená reakce imunitního systému na bílkoviny obsažené v potravě. Reakce organizmu na alergen může být velmi mírná, ale i život ohrožující.

Reakce se u dítěte obvykle projeví krátce po podání jídla, ale může se také projevit až za den či několik dní. V některých případech se alergie projeví až po druhém podání potraviny či až po podání potraviny ve větším množství. Nové potraviny je proto vhodné zařazovat do jídelníčku s několikadenním odstupem, aby bylo možné vysledovat případné reakce.

Příznaky potravinových alergií mohou být následující:

Kožní a slizniční projevy:

Střevní projevy:

  • bolesti břicha,
  • nucení na zvracení,
  • zvracení,
  • průjem,
  • objemné stolice,
  • zácpa,
  • nadýmání,
  • neprospívání způsobené špatným vstřebáváním živin z potravy.

Změny v chování:

  • zvýšená dráždivost,
  • poruchy spánku,
  • neutišitelný pláč.

Podobné příznaky mohou mít i jiná onemocnění, která by neměla být s potravinovými alergiemi zaměňována, např.:

  • zvracení a průjmy vyvolané bakteriální nebo virovou střevní infekcí nebo velkým množstvím cukru v potravě (např. při pití sladkých nápojů a ovocných džusů),
  • podráždění kůže vyvolané kyselinami obsaženými v některých druzích ovoce a zeleniny (citrusy, jahody, rajčata),
  • některá onemocnění vyvolaná potravinami, např. laktózová intolerance (neschopnost trávit mléčný cukr laktózu) nebo celiakie (nesnášenlivost lepku), která nejsou potravinovými alergiemi,
  • kojenecké koliky, které zřejmě nemají alergický původ.

Alergické reakce u dětí nejčastěji vyvolávají následující potraviny:

  • kravské mléko,
  • vaječné bílky,
  • arašídy,
  • sója,
  • pšenice,
  • stromové ořechy (vlašské ořechy, lískové ořechy, pistácie, kešu),
  • ryby,
  • mořské plody.

Uvedené potraviny jsou nejčastějším původcem alergických reakcí u dětí (tvoří více než 90 % případů), dítě však může být alergické i na jakýkoliv jiný druh masa, zeleniny, ovoce, obilovin, semen či jiných potravin. Vážné alergické reakce vznikají nejčastěji po konzumaci arašídů, oříšků a mořských ryb a plodů.

Zeptejte se na alergie u dětí v diskuzním fóru nebo sdílejte své zkušenosti na blogu Maminkám.cz.

Zdroje:
http://www.aap.org/publiced/BR_FoodAllergy.htm
http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2007/05/04.pdf

Doporučit e-mailem

Vliv kojení a zavádění příkrmů na rozvoj alergických onemocnění u dětí Celiakie - onemocnění dětí i dospělých

reklama
reklama
reklama

vybíráme z blogů na Maminkám.cz

Přejít na blogy

Nejnovější příspěvky do diskuze

Další nové příspěvky

Do diskuzního fóra

nově založená témata v diskuzi

Další nová témata

Do diskuzního fóra

Těhotenská kalkulačka.



Zapamatovat vložené údaje

Výpočet plodných dnů.


Tisknout

TOPlist