reklama

Výživa v těhotenství: Co znamená jíst za dva

Podle studie Organizace pro výživu a zemědělství (FAO)1 z roku 2001 potřebují zdravé ženy s normální váhou zvýšit energetický příjem v 1. trimestru těhotenství o 85 kcal (355 kJ) denně, ve 2. trimestru o 285 kcal (1195 kJ) denně a ve 3. trimestru o 475 kcal (1990 kJ) denně.

Doporučený denní příjem energie pro netěhotné ženy v produktivním věku s normální váhou je přitom 2 000 kcal (8400 kJ). Tyto hodnoty vycházejí z potřeb zdravých žen s normální váhou před otěhotněním a s přírůstkem na váze v těhotenství zhruba 12 kg. Pro ženy v jiné situaci (např. ženy s nadváhou nebo podvýživou před otěhotněním nebo ženy s nějakým zdravotním problémem) mohou být energetické nároky jiné.

Ženy v těhotenství tedy nemusí jíst za dva, stačí pouze mírně zvýšit kalorický příjem a zaměřit se především na kvalitu přijímané stravy. Nadměrný nebo nedostatečný kalorický příjem v těhotenství může mít vliv na úspěšnost těhotenství, např. na riziko předčasného porodu nebo některých onemocnění v těhotenství. Více viz náš článek o přibírání v těhotenství.

Těhotné ženy by měly jíst pravidelně, tři hlavní jídla by měla být doplněna o alespoň dvě svačiny. Ve stravě by měly být každý den zastoupeny všechny základní druhy potravin, viz následující tabulka. Příjem sladkostí, slazených nápojů a tučných jídel by měl být v těhotenství omezen, protože tyto potraviny mají při obvykle vysokém kalorickém obsahu jen malý obsah živin.

Tab.: Doporučený denní počet porcí základních druhů potravin v těhotenství

Druh jídla Počet porcí denně Příklady 1 porce
Obiloviny – obsahují především sacharidy, které jsou pro tělo hlavním zdrojem energie, dále vitamíny, minerály a vlákninu. alespoň 9 porcí 1 krajíc celozrnného chleba
1 celozrnná houska
½ hrnku uvařených těstovin, obilné kaše nebo rýže
Ovoce a zelenina – jsou důležitou součástí jídelníčku, protože obsahují množství různých vitamínů, minerálů a vlákniny. alespoň 6 porcí 1 středně velký kus ovoce
hrst drobného ovoce
2 hrnky listové zeleniny
1 hrnek syrové zeleniny
½ hrnku vařené zeleniny
¾ hrnku ovocného nebo zeleninového džusu
Maso, vejce, luštěniny – tyto potraviny jsou dobrým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínu B a železa. alespoň 3 porce 80 g libového masa, drůbeže nebo ryb1 vejce
½ hrnku vařených luštěnin
Mléko a mléčné výrobky – jsou zdrojem vápníku potřebného pro vývoj kostí a zubů dítěte. alespoň 3 porce 1 hrnek mléka
1 jogurt
50 g tvrdého sýra

Zdroj: Mayo Clinic Guide to a Healthy Pregnancy, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2004

I při pestré a vyvážené stravě je v těhotenství obtížné dosáhnout doporučené denní dávky některých vitamínů a minerálů, zejména kyseliny listové a železa. Z tohoto důvodu je vhodné v těhotenství po poradě s lékařem užívat multivitamínové přípravky. Více viz náš článek o užívání multivitamínových přípravků v těhotenství.

Zeptejte se na výživu v těhotenství v diskuzním fóru nebo sdílejte své zkušenosti a zážitky na blogu Maminkám.cz.

Zdroje:
1 http://www.fao.org/docrep/007/y5686e/y5686e00.htm
http://onlinelibrary.wiley.com/enhanced/doi/10.1111/j.1467-3010.2006.00541.x/
Mayo Clinic Guide to a Healthy Pregnancy, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2004

Doporučit e-mailem

Přibírání v těhotenství

reklama

Těhotenská kalkulačka

reklama

reklama
reklama

vybíráme z blogů na Maminkám.cz

Přejít na blogy

Nejnovější příspěvky do diskuze

Další nové příspěvky

Do diskuzního fóra

nově založená témata v diskuzi

Další nová témata

Do diskuzního fóra

Těhotenská kalkulačka.



Zapamatovat vložené údaje

Výpočet plodných dnů.


Tisknout

TOPlist