Ovulační testy

U žen, které mají nepravidelný menstruační cyklus, může být obtížné určit, kdy nastane ovulace a kdy je tedy nejvhodnější čas pro otěhotnění. Ovulační testy jsou pak výbornou pomůckou, která může výrazně zvýšit pravděpodobnost otěhotnění.

Ovulační testy

Ovulační testy měří hladinu luteinizačního hormonu (LH) v moči. Tento hormon začíná tělo tvořit ve velkém množství zhruba 36 hodin před ovulací. Pozitivní výsledek testu tedy znamená, že ovulace nastane během jednoho, maximálně dvou dnů.

Jak načasovat testování

Při normální délce cyklu, tedy 28 až 34 dní, je vhodné začít testovat 11. den cyklu. Při kratším cyklu je vhodné začít s testováním dříve. Naopak při delších cyklech můžete zvážit pozdější testování, ale riskujete tak, že ovulaci nezaznamenáte, pokud výjimečně přijde dříve. Počet nutných testů závisí na tom, kdy ovulace přijde. Pokud přijde 14. den cyklu, budete potřebovat jen 3 až 4 testy, pokud ovulace přijde později, můžete jich potřebovat více, např. až 10 při ovulaci 20. den cyklu.

Jak používat ovulační testy

Test má podobu papírového proužku, který můžete buď přímo počůrat nebo ho namočit do nádobky s močí. Testovat byste měla každý den ve stejnou dobu, nejlépe ráno po probuzení, kdy je moč koncentrovaná. Na testu by se měla vždy objevit kontrolní čárka. Pokud se na testu objeví druhá čárka a je tmavší než kontrolní čárka, je test hodnocený jako pozitivní. Pokud se čárka neobjeví nebo je slabší než kontrolní, je test negativní. Vždy si dobře přečtěte příbalový leták testu, kde je návod, jak testy vyhodnotit. 

Po pozitivním výsledku testu přijde ovulace za 12 až 36 hodin a pokud se snažíte otěhotnět, měli byste mít sex nejlépe ještě ten den a také následující den až dva. 

Kde koupit ovulační testy

Ovulační testy se prodávají ve všech lékárnách a drogeriích. Na internetu najdete i specializované eshopy, které se zaměřují jen na ovulační testy. Při nákupu se neřiďte jen celkovou cenou za balení ovulačních testů, ale všímejte si, kolik testů je v balení. Balení obvykle obsahuje 3 až 10 testů. Jeden test obvykle stojí 15 až 20 Kč. Digitální testy jsou dražší, jeden test stojí okolo 60 Kč.

Jaká je spolehlivost ovulačních testů

Ovulační testy jsou velmi spolehlivé a většina žen je s jejich používáním spokojená. 

Výhody a nevýhody ovulačních testů

Hlavní výhodou ovulačních testů je především jejich spolehlivost a jednoduchost používání. Narozdíl od měření bazální teploty určují den ovulace předem, takže je možné podle nich naplánovat aktivity vedoucí k otěhotnění. Jejich vyhodnocení je jednodušší než v případě sledování změn na děložním čípku nebo podoby hlenu děložního čípku.

Hlavní nevýhodou je cena testů. I když jeden test stojí 15 až 20 Kč, v jednom cyklu je jich potřeba několik, a jejich spotřeba může být velmi vysoká, pokud se vám nebude dařit otěhotnět delší dobu. Testy také mohou být falešně pozitivní nebo negativní, čímž mohou narušit snahy o otěhotnění, zvláště pokud se na ně s načasováním sexu velmi spoléháte.

Nejznámější značky ovulačních testů

  • GS Ovultest,
  • LIVSANE,
  • Abfarmis,
  • Clearblue (digitální test, ale princip použití je stejný),
  • Ovular,
  • Medpharma,
  • Fertilcontrol,
  • Baurer (propojení s mobilní aplikací, která vyhodnocuje výsledky testů).

Časté otázky ohledně ovulačních testů

Může být ovulační test falešně pozitivní?

Ano, jednak to může být špatným vyhodnocením testu, jednak to může způsobovat hormonální nerovnováha spojená s některými onemocněními. Např. pokud žena trpí syndromem polycystických ovarií, je u ní hladina LH zvýšená po celý cyklus nebo může docházet k více vzestupům hladiny LH během cyklu, i když k ovulaci nedochází.

Může být ovulační test falešně negativní?

Ano, při menším vzestupu hladiny luteinizačního hormonu může výsledek někdy vypadat jako negativní, protože testovací čárka je slabší než kontrolní, a přitom k ovulaci dojde. Dalším důvodem může být to, že testujete příliš brzy nebo příliš pozdě, kdy ovulace již proběhla nebo teprve proběhne.

Potvrzují ovulační testy, že ovulace skutečně proběhla?

Ne, pozitivní test ukazuje pouze zvýšenou hladinu luteinizačního hormonu v těle. Tento hormon spouští ovulaci, ale to nemusí vždy 100% znamenat, že ovulace, tedy uvolnění vajíčka z vaječníku, pak skutečně proběhne. Spolehlivějším prostředkem pro zjištění, zda ovulace skutečně proběhla, je sledování bazální teploty. Ta se zvyšuje po ovulaci o zhruba 0,5°C a zůstává takto zvýšená až do konce cyklu, případně i v začátcích těhotenství.

Může ovulační test ukázat těhotenství?

Ano, hormony, které testují těhotenské a ovulační testy, jsou si podobné, takže ovulační test může být pozitivní i v těhotenství. V žádném případě se však ovulační testy nedají používat jako náhrada za těhotenský test. Pro potvrzení těhotenství vždy použijte těhotenský test.

Jsou digitální ovulační testy spolehlivější než normální testy?

Testy jsou srovnatelně spolehlivé. U digitálních testů je snadnější určit pozitivitu test, protože o té informuje test sám. U běžných testů musíte hodnotit pozitivitu testu sami, což nemusí být objektivní. S rostoucí dobou používání se však vyhodnocení normálních testů stává stejně snadným jako u digitálních testů. 

Je možné test použít i jindy než ráno?

Testovat je možné kdykoliv během dne nebo i opakovaně vícekrát během jednoho dne. Pro vyhodnocení testů je však lepší, když testujete denně ve stejnou dobu. Ráno po probuzení je nejvhodnější doba proto, že moč je po ránu koncentrovaná a hladina luteinizačního hormonu je vyšší.

Musím nutně používat ovulační testy, pokud chci otěhotnět?

Nemusíte, ani pokud máte nepravidelnou ovulaci. Pokud máte sex dostatečně často, tedy jednou za dva dny po celou dobu, kdy může dojít k ovulaci, nemusíte dobu ovulace vůbec řešit. Ovulační testy jsou vhodnou pomůckou zejména pro ženy, které mají nepravidelnou ovulaci a zároveň potřebují plánovat oplodňující soulož.

Pokud jsou testy trvale negativní, znamená to, že nemám ovulaci?

Je to možné, zvláště pokud zároveň máte problém otěhotnět po delší dobu. V takovém případě se poraďte s lékařem. S lékařem se také poraďte, pokud je váš cyklus velmi nepravidelný (rozdíl mezi nejkratším a nejdelším cyklem je více než 20 dní) nebo velmi dlouhý či naopak krátký (cyklus je delší než 35 dní nebo kratší než 24 dní). 

Související články

Nově založená témata v diskuzi

Krabičková dieta

Výživa a recepty

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:41

Vůně na léto

Nakupování a výbavička

Poslední příspěvek: 12.5.2024 v 21:35

TP Prosinec 2024

Těhotenství

Poslední příspěvek: 29.4.2024 v 17:06

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.