Dusičnany v zeleninových příkrmech
Otázka dusičnanů v zeleninových příkrmech pro kojence je v posledních letech často diskutována.
Známý je test idnes.cz z června roku 2007 (odkaz zde), který prokázal, že kupované příkrmy (testováno bylo 14 příkrmů od 4 výrobců) splňují předepsané normy pro obsah dusičnanů. Většina příkrmů se pohybovala hluboko pod povolenou hranicí 200 mg/kg. Naproti tomu, příkrm připravený ze zeleniny koupené v běžném obchodě překročil povolený obsah dusičnanů skoro o polovinu. Vzhledem k tomu, že (jak je uvedeno v článku) dusičnany mohou ve vyšších dávkách způsobit dýchací problémy provázené modráním tkání až udušením, bylo závěrem testu doporučení pro rodiče používat pro výživu kojenců kupované příkrmy, protože doma připravenou stravou by mohli miminku i uškodit.
Nemoc, která ohrožuje kojence při vysokém příjmu dusičnanů, se nazývá methemoglobinémie. Příčiny, příznaky a dobu, kdy jsou kojenci touto nemocí ohroženi, shrnuje stručně následující text z Bulletinu Státní univerzity v Ohiu (odkaz na původní text zde).
Methemoglobinémie u kojenců
Kojenci jsou v průběhu několika prvních měsíců života velmi náchylní k akutním otravám dusičnany, protože v jejich trávicím systému se může vyskytovat baktérie, která přeměňuje dusičnany na jedovaté dusitany (NO2). Dusitany reagují s hemoglobinem (který přenáší kyslík do všech částí těla) a vzniká methemoglobin, který kyslík nepřenáší. Množství kyslíku přenášeného tělem klesá v závislosti na množství hemoglobinu přeměněného na methemoglobin. Jak úroveň kyslíku klesá, dítě se dusí. Tento stav se nazývá methemoglobinémií.
Nejviditelnějším příznakem otravy dusičnany je namodralá barva kůže, zvláště v okolí očí a úst. Tomuto jevu se říká cyanóza. Dítě s těmito příznaky by mělo být okamžitě převezeno do nemocnice. Lékař odebere vzorek krve, aby se ujistil, že dítě trpí otravou dusičnany. Vzorek krve takto postiženého dítěte má čokoládově hnědou barvu namísto zdravě červené. Otrava dusičnany je léčitelná a ve většině případů se dítě zcela uzdraví. Je však důležité v případě problémů jednat okamžitě, protože bez lékařské péče může dítě zemřít.
Zhruba ve věku 3 měsíců se v žaludku dítěte zvyšuje množství kyseliny chlorovodíkové a tím dochází ke zničení většiny baktérií, které přeměňují dusičnany na dusitany. V době, kdy je dítěti 6 měsíců, je jeho trávicí systém plně vyvinutý a nezůstávají v něm žádné bakterie přeměňující dusičnany na dusitany. U starších dětí a dospělých jsou dusičnany absorbovány a vylučovány a methemoglobinémie u nich už dále nehrozí.
Jak vyplývá z textu, kojenci jsou ohroženi methemoglobinémií především v prvních třech měsících života, přičemž po 6. měsíci věku jim již tato nemoc dále nehrozí. To potvrzuje také studie Americké pediatrické akademie (AAP) z roku 2005 (odkaz na studii zde), která zkoumala vliv dusičnanů obsažených ve vodě a v jídle na kojeneckou methemoglobinémii. Zatímco v Česku se methemoglobinémie vyskytuje pouze ojediněle, v USA představuje poměrně významný problém. Důvodem téměř všech případů methemoglobinémie v USA je používání studniční vody s vysokým obsahem dusičnanů pro přípravu kojeneckého mléka. V několika případech byla hlášena methemoglobinémie kojenců způsobená konzumací dusičnanů ze zeleniny, z toho v USA pouze v jednom případě. Vzhledem k tomu, že příjem dusičnanů z některých druhů zeleniny (zelené fazolky, mrkev, dýně, špenát nebo červená řepa) může být stejný nebo i vyšší než ze studniční vody, doporučuje AAP jako preventivní opatření nepodávat kojencům zeleninové příkrmy připravené z těchto druhů zeleniny před koncem 3. měsíce života.1
Pokud tedy zavádíte příkrmy okolo 6. měsíce věku, nemusíte se otravy dusičnany u dítěte obávat. Určitá opatrnost je na místě v případě zavádění zeleninových příkrmů před 6. měsícem věku. V tomto období je zřejmě bezpečnější používat kupované příkrmy a až po 6. měsíci věku přejít případně na doma připravovanou stravu. Listová zelenina (hlávkový salát, špenát, rukola), některé jiné druhy zeleniny (červená řepa, dýně) a některé bylinky (bazalka, kopr)2 mají zpravidla mnohem vyšší obsah dusičnanů oproti jiným druhům zeleniny, jejich podávání kojencům je tedy vhodné odložit na ještě pozdější dobu, popřípadě je podávat ve formě kupovaných příkrmů.
Zeptejte se na dusičnany v příkrmech v diskuzním fóru.
Zdroje:
http://ekonomika.idnes.cz/kupovana-kojenecka-vyziva-je-zdravejsi
http://ohioline.osu.edu/b744/
http://pediatrics.aappublications.org/content/116/3/784
http://pediatrics.aappublications.org/content/122/Supplement_2/S36
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/689
Poznámky:
1 Doporučení AAP pro zavádění příkrmů je v podstatě shodné s doporučením Světové zdravotnické organizace, tedy zavádět první nemléčné příkrmy okolo 6. měsíce, a ne dříve než po 4. měsíci. Přesto má podle nedávné studie AAP (odkaz zde) téměř polovina kojenců v USA zaveden ve věku 4 měsíců alespoň jeden příkrm.
2 Údaje vyplývají ze stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin k dusičnanům v zelenině (odkaz zde).
Související články
Nově založená témata v diskuzi
Sociální sítě a těhotenství
Poslední příspěvek: 2.12.2024 v 19:15
HCG 14 dní po ovulaci
Poslední příspěvek: 2.11.2024 v 22:09
První IVF
Poslední příspěvek: 3.9.2024 v 11:53